HTML

Zspider alkotói blog

Friss topikok

  • Joleia: Kedves Zspider! Aranyos sztori, én hiszek ezekben a dolgokban és én rengeteg történetet tudnék me... (2017.10.02. 16:09) Horror Hava 2017: A macskák látják a szellemeket
  • doggfather: olvasd át még egyszer, mert tele van elgépeléssel! (2014.01.12. 08:44) Az Év 13 Legjobb Képregénye
  • The Comic Cat: Ilyenkor úúúgy örülnék, ha tudnám, hogy szívtál valamit előtte :D Egyébként, valahol igazat kell ... (2013.07.31. 11:18) GI Joe – Real american Trauma
  • Zspider: Tíz éve írok novellákat. Korábban írtam életem első képregény forgatókönyvét és van jó pár teli ra... (2013.03.25. 03:55) 10 éve írok
  • dobos4tamas: El kell majd mondanod, hogy mennek ezek a dolgok! Ahogy leírod, hogy szinopszist vár egy rajzoló t... (2012.04.12. 19:46) 2012: 2 képregény, 3 hónap alatt

2013.09.09. 11:23 Zspider

Filmnézés: Flashpoint Paradox

Nem szoktam megnézni a dc új képregény adaptációit, mert a legtöbb elégé értelmetlennek tűnik. Betűről betűre követik a képregényeket és mivel már van egy vizuális ábrázolásunk és elképzelésünk az egész teljesen feleslegesen jön ki. Persze új olvasóknak remek csalóka a dc képregényekhez, de mint kemény rajongó a végeredményben maximum az lehet érdekes, hogy mit hagytak ki és mit nem. Ha az a fajta rajongó lennék, akkor most dühönghetnék ezen, deeeee az nem az én stílusom.

Először is a Flashpoint az utolsó event, avagy nagy esemény címe a DC kiadónál, amivel megszüntették az összes addigi képregényüket és a világukat átírták. Ez az időszak érdekes, mert én személyszerint soha nem imádtam annyira DC-t olvasni, mint akkor. Grant Morrison Batman inc-elegy teljesen új dimenziót nyitott David Hine, Scott Snyder írták a Detective Comics-ot. A Batman univerzum soha nem tűnt ennyire újnak. Paul Cornell lett Superman írója. A JLA ISTENI volt Robinson zseniális vezetése alatt még a kevésbé népszerű előzményekkel is (ha nem tudod miről beszélek írd be a keresőbe, hogy „Cry For Justice” és nézd meg a több tonnányi szidalmazó kritikát). Wonder Woman-t teljesen átírta JMS majd Phil Hester kiegészítette és egy olyan karaktert kaptunk, akit én imádtam. Beszélő macskával, gonosz amazonokkal és egyszerűen egy kreatív urbán fantasy felépítéssel. Ha már Urbán Fantasy ott volt Green Arrow, akinek az otthonát Star Cityt lerombolták majd a város romos központjában egy szinte áthatolhatatlan mágikus erdő jelent meg, amibe az akkor gyilkosságért körözött Zöld Íjász rejtőzött. Akkor még nem is beszéltem a DC Retroactive minikről, amiben egy bizonyos évtizedben hosszabb ideig aktív írók és rajzolók tértek vissza karakterekhez és meséltek egy teljesen új sztorit. Ez csak a hab a tortán. Jó volt dc rajongónak lenni. A Flashpoint (amiben Flash körül a világ átalakul) viszont mindezt eltörölte. Egy új világot kaptunk, új jelmezekkel, eredetekkel és szereplőkkel.

Pontosan ez a gond ezzel a történettel. Sőt, átfogalmazom. Ez az egyetlen igazi gond ezzel a történettel. A film sokat segített nekem abban, hogy kicsit elhatárolódjak ettől a ténytől. Mivel ebben nem is szerepel a két oldalban kapkodva magyarázatot adó reboot így a rajzfilm teljesen érthető nélküle is csak az utolsó percek lesznek furcsák, amikor a szereplőkön más jelmezek vannak.

Az adaptáció nagyon jó, mind vizuálisan mind strukturálisan. Sok helyen levág vagy kreatívan hozzá ad. Mivel nem csak egy 5 részes miniből tud dolgozni, hanem az azt kiegészítő többi történetből így a képregény sokkal kreatívabban áll össze. A főtörténetet megtartja, de részleteket cserél, amik sokat segítenek bár zavart, hogy pont az én kedvencem Shazam nem kap sok magyarázatot csak pár gyerek, akik üvöltés után villámcsapástól egy sebes arcú supermanné válnak. Ez a képregényben is NAGYON idegesített, mert pont ez a karakter nem kapott egy saját képregényt, de pl Lois Lane igen. A rajzfilmben még azt sem mondják el, hogy Captain Thunder arcán a sebeket Wonder Woman okozta, amikor először próbálta az amazont észhez téríteni.

Nem fogok sokat mondani a történetről, de lényegében Flash saját kis személyes kalandja. Ebben egy futása után a világ átalakult és minden rosszabb lett. Batman öregebb és pisztolyforgató gyilkossá vált, Superman nincsen sehol, a helyén Kiborg áll a kormány hőseként, Wonder Woman és Aquaman háborúba kezdtek, az amazonok és Atlantisz Európát elpusztították és Flash… sosem létezett. Ez a világ teljesen kifordult, de Johns (a képregény eredeti írója) nagyon kreatívan formázta ezt az univerzumot. Figyelt a részletekre és a többi íróval és szerkesztővel egy kidolgozott és félelmetesen más dc univerzumot adtak nekünk, ami egyszerre volt hű a dc-hez és mégis más.

Végeredményben a rajzfilmet erősen ajánlom, mert remek önmagában megnézni és kedvet kapsz elolvasni a többi részét.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://zspider.blog.hu/api/trackback/id/tr805503178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása