HTML

Zspider alkotói blog

Friss topikok

  • Joleia: Kedves Zspider! Aranyos sztori, én hiszek ezekben a dolgokban és én rengeteg történetet tudnék me... (2017.10.02. 16:09) Horror Hava 2017: A macskák látják a szellemeket
  • doggfather: olvasd át még egyszer, mert tele van elgépeléssel! (2014.01.12. 08:44) Az Év 13 Legjobb Képregénye
  • The Comic Cat: Ilyenkor úúúgy örülnék, ha tudnám, hogy szívtál valamit előtte :D Egyébként, valahol igazat kell ... (2013.07.31. 11:18) GI Joe – Real american Trauma
  • Zspider: Tíz éve írok novellákat. Korábban írtam életem első képregény forgatókönyvét és van jó pár teli ra... (2013.03.25. 03:55) 10 éve írok
  • dobos4tamas: El kell majd mondanod, hogy mennek ezek a dolgok! Ahogy leírod, hogy szinopszist vár egy rajzoló t... (2012.04.12. 19:46) 2012: 2 képregény, 3 hónap alatt

2011.06.14. 12:58 Zspider

Képregényajánló: X-men 1. rész

Mibe vágtam a fejszémet... A legtöbb ismerősöm, ha ajánlást kér, akkor az X-menről kérnek. Stan "The Man" Lee és Jack "King" Kirby alkotta őket. A képregény első száz évének két talán legnagyobb neve. Személyes kedvenc tényem, hogy az eredeti cím Mutánsok lett volna, de a kiadó szerint az nem túl hősies és az olvasók nem értenék, miről szól a képregény, ezért lett X-men. Az X-men RENGETEG formában létezik. Képregény, három rajzfilmsorozat, jelenleg négy film, stb. Ha ezt olvasod az érdekel hol kezdhetnél bele, de előbb elmondom a képregény eredetét, aztán elkezdek ajánlani. Az X-men annyi lehetőséget ad, hogy sok alternatív világban játszódó történetet adtak ki, de itt még csak az úgy nevezett main (mainstraim avagy 616-os) univerzumbeli dolgokat fogom tisztázni.

1963-1975: Ezek az első történetek és az X-men nem volt egy hű, de sikeres cím ekkoriban. Lényegében Xavier kis csapata az X-men (ekkor még az alapítókkal: Küklopsz, Jean Grey, Bestia, Angyal és Jégember) harcoltak meg Magnetovel és csapatával. Ez korszak az Uncanny X-men első számától a Giant-size X-men-ig tart.

1975-től: A Giant-size képregénnyel két nagy csere lett. 1, egy teljesen új nemzetközi csapat Rozsomák (filmben Farkas), Vihar (filmben Ciklon), Árnyék, Kolosszus, Naptűz, Banshee és Thunderbird-del. 2, a történetek elindultak abba a komolyabb és komorabb irányba, amit ma ismerünk. Mindezt egyetlen írónak köszönthetjük, aki afféle nevelő apja lett az X-mennek, ő Chris Cleatrmont. Ez az író tette Rozsomákot azzá a karakterré, amit ismerünk és szeretünk. Az első X-men rajzfilm lényegében az ő képregényeit másolta le. Sőt, szinte minden X-menes sorozat, film az ő írásaiból táplálkozott. Neki köszönthetjük magát a Főnixet is. Az írása olyan sikeres lett, hogy kaptunk két új címet az X-factor-t, amiben az eredeti X-men próbálta menteni a fiatal mutánsokat és a New Mutants-t, amiben Xavier új mutánsait nevelte. Az X-men kiváló csoport lett, akik senkivel sem voltak jóban és egy hosszú időre maga Magneto is tag lett. 1991-ben ő és rajzoló Jim Lee elindították az X-men című sorozatot, aminek első száma mai napig történelmi rekordot tart eladások terén, ugyanis több mint egy milliót adtak el belőle megjelenési hónapban csak Amerikában. Clearmont pontos és komoly tervel érkezett a címhez, amiben nem csak Magneto, de Rozsomák is meghalt volna véglegesen így három szám utána a szerkesztőség eltávolította a címtől. Ezzel egy korszak ért végett.

A 90-es évek az X-menhez se volt kedves. Zavaros idők jöttek fura eseményeket hozva. Itt jelent meg Kábel, Küklopsz fia a jövőből, aki a New Mutants-ból katonai csapatot csinált, az X-force-t. Rozsomákból kitépték az adamantiumot. Megvallom ezt az időszakot szépen átugrottam a saját lelki és szellemi épségem érdekében, de van egy része, amiről később mesélek és ajánlani fogok: ez az Age of Apocalipse!

2000-es években jött Grant Morrison. Az író átnevezte az X-men sorozatot New X-men-né a 114. számtól kezdve és teljesen új irányt vett. A képregény egy izgalmas és vitás helyzetet hozott fel egy szaporodó mutáns fajról, ami egyértelműen át fogja venni az emberiség helyét párévtizeden belül. Az X-men átalakult afféle mutáns rendőrségé és eldobták a jelmezeket a helyükre bőr cuccok kerültek. 2004-ben a 156. számmal Morrison távozott a New X-men címtől és magától az X-mentől. Az írásáról később bővebben is fogok írni.

2005-ben lejátszódott a House of M című képregény (magyarul is megjelent Mutánsvilág címen) a történet végén Magneto lánya a Vörös Boszorkány végső szavaival megfosztotta a mutánsokat képességeiktől. Az eddigi több tízezer mutánsból csak olyan 300nak maradt hatalma. Az X-men visszatért ahhoz, hogy hős legyen és új küldetésük lett nem csak megvédeni az utolsó pár száz mutánst, legyen az jó vagy rossz, de találni egy módszert, hogy a mutáns faj ne haljon ki végleg.

Sok minden történt és ez sok érdekes lehetőséget nyújt nekünk olvasóknak. Nem, Rozsomák képregényeit külön fogom majd ajánlani mivel az ő címe szinte teljesen független az X-mentől.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://zspider.blog.hu/api/trackback/id/tr722982972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása