HTML

Zspider alkotói blog

Friss topikok

  • Joleia: Kedves Zspider! Aranyos sztori, én hiszek ezekben a dolgokban és én rengeteg történetet tudnék me... (2017.10.02. 16:09) Horror Hava 2017: A macskák látják a szellemeket
  • doggfather: olvasd át még egyszer, mert tele van elgépeléssel! (2014.01.12. 08:44) Az Év 13 Legjobb Képregénye
  • The Comic Cat: Ilyenkor úúúgy örülnék, ha tudnám, hogy szívtál valamit előtte :D Egyébként, valahol igazat kell ... (2013.07.31. 11:18) GI Joe – Real american Trauma
  • Zspider: Tíz éve írok novellákat. Korábban írtam életem első képregény forgatókönyvét és van jó pár teli ra... (2013.03.25. 03:55) 10 éve írok
  • dobos4tamas: El kell majd mondanod, hogy mennek ezek a dolgok! Ahogy leírod, hogy szinopszist vár egy rajzoló t... (2012.04.12. 19:46) 2012: 2 képregény, 3 hónap alatt

2012.09.22. 17:00 Zspider

Írószemle - Greg Pak Hulk

Az Írószemle lényege, hogy egy író több éves karrierjét nézzük át, amit egy címnél csinált. Mivel én gyakorta szeretem ezeket elemezgetni, mert ez már nem egy kiadó története, hanem az író saját kis univerzuma. Kezdjük is.

Greg Pak Hulkja
Ha ma a polcomra néztem és megláttam életem elsőnek vásárolt hc-ját, a Planet Hulkot. Ezzel a szerény könyvel agyon lehetne verni valakit. Ez és egy beszélgetés ihletet adott arra, hogy írjak arról, ami nekem nagy hobbim. Írók hosszabb munkásságának utólagos elolvasása. Ameddig megy a sorozat sokszor nem értékeljük annyira vagy túlságosan elnyel minket a hype. Szóval mindig érdekes utólag leülni és az egésze elolvasni. Egy egységes műként felmérni. Itt ez messze nem lesz olyan egyszerű mivel Pak mindenből épített fel mindent, de ezt majd meglátjátok.


Planet Hulk (Inc. Hulk 92-105 és egy Giant-Size Hulk)
http://media.comicvine.com/uploads/0/3464/164404-6558-112742-1-incredible-hulk_super.jpg
Hulk Peter David 10 éves, lenyűgöző munkássága után évekig változó alkotók kezében volt. Ez azt a gondot is hozta magával, hogy semmi se történt a címben. Nem is történhetett igazán mivel szinte minden sztori után új író jött. Pak volt az első, akit hosszú távra raktak oda. Ekkor még az író elégé ismeretlen volt, sőt szinte minden leendő címe innen származott.
Hulk véletlenül egy másik bolygóra kerül, ahol gladiátorként tartják és ő ezt imádja. Pak végig játszott a hulk eddigi dolgaival. Kezdve azzal, hogy a szörny, aki csak egyedül akar maradni el lett törölve. Hulk szembe néz azzal, hogy nem akar egyedül lenni, csak szeretné, ha elfogadnák és Sakaaron (az idegen bolygón) ezt teszik, sőt ünneplik őt. A képregény felépíti Hulkot egy legendás hősnek, aki gladiátorból lesz vezér, hős és mikor az idő eljön egy egész népesség megmentője. Mire Hulk trónra kerül együtt ünnepelsz vele. Itt egy kis időre még Bannert is látjuk, ami az egyik kedvenc jeleneteimhez tartozik. A képregény kellemesen elvan nyújtva és jó részletesen mutatja be Hulk felemelkedését. Sajnos a végén a bukását annál gyorsabban hozza el. Mire a képregényekben reklámozni kezdték Hulk visszatérését a Földre (World War Hulk című event), a Hulk olvasottsága jó ideje nem látott sikerekkel büszkélkedhetett. Hulk apró Conan története okal lett népszerű, hisz egy remek karakter elemzést volt és mellette egy szórakoztató sztori.

World War Hulk (ugyanezzel a címmel rendelkező sztori és az Inc. Hulk 106-111)
http://media.comicvine.com/uploads/0/787/162007-18686-112280-1-world-war-hulk_super.jpg
Ezt az eventet sokan utálják és... sose értettem igazán miért. Azt hiszem a fő ok az, hogy Romita Jr nem igazán adta a legjobb munkáját és a sztori nagyon erősen a Planet Hulkból származott. Ez érezhető is. Az ok az, hogy Pak már az írás közepén volt, amikor szóltak neki, hogy eventet csinálnak a képregényeböl. Sok cserét kellett csinálnia és sok dolgot átformáznia.
Hulk elvesztette a terhes feleségét és az új otthonának fővárosát. Azzal együtt több ezer sakaarit, akik hősként tisztelték őt. A zöld óriás eddig csak dühös volt, de most őrjöngött. Végig zúzott New Yorkon és legyőzött mindenkit, aki az útjába állt. (Nagyon vicces olvasni a tie-ineket, amikben lényegében mindig jött hulk és megverte a főszereplő(ke)t majd elment). A városban saját kolosszeumot állított és élet halél harcra kényszerítette a hősöket, akik kilőtték az űrbe és akik miatt felrobbant az otthona. Majd Stark kihívta rá Sentryt és az egész egy epikus harcban ért végett, amiben a két szinte legyőzhetetlen alak holtra verte egymást. A mini messze nem olyan rossz, de csak akkor élvezetes, ha nem eventként olvasod, hanem a Panet hulk részeként. Személyes kedvencem, hogy itt derül ki, hogy Pak mekkora képregény mániás. Egy élő interjúban megkérdezték tőle honnan jött az ötlet, hogy Strange egyesüljön a démonnal Zommal. Mire ő gondolkodás nélkül vágta rá, hogy a Strange sorozat hányas részében jelent meg Zom és került abba az üvegbe, mellette a szerkesztő zavartan bólogatott és látszott rajta, hogy azt se tudja volt Strangenek saját sorozata. Pak az a fajta író, aki minden pici eseménynek utána néz és rideg profizmussal, meg nem kis adag rajongással ír. Ajánlott még hozzá rakni a Hulk idevágó számait, amik az egyetlen tei-inek, aminek értelme is van. Bár a sztori végén Hulk elbukott a sorozat és a karakter népszerűbb volt, mint valaha. Mivel ez 2007 és 2008 környékén volt, mi történt egy címmel ha nagyon népszerűvé vált? Jött Jeph Loeb és csinált sajátot (Ultimate címek, Avengers X-sanction, stb). Az Inc. Hulk tehát megszűnt és három új címet kaptunk. [b]Hulk[/b]ot Jeph Loebtől, és bár nem akarok külön kitérni rá, maradjunk annyiban, hogy így utólag a sorozat nem is annyira szörnyű, mint emlékeztem rá. Eltúlzott és túltápolja Red Hulkot, de ha olvastad egy ideje a Hulkokat rájössz, hogy ez egy állandó dolog. [b]Incredible Hercules[/b], amit Pak és Fred Van Lente írtak az utolsó, Inc Hulk 112-ben már ő szerepelt a zöld góliát helyett és a végén vagy a kövi írásomban kitérek még rá. A harmadik pedig az új címünk lett:

Skaar, Son of Hulk 1-12
http://media.comicvine.com/uploads/1/15455/518865-ssoh_super.jpg
A sorozatban kiderült, hogy bár Hulk felesége Caiera tényleg elhunyt, de a tűzből kiemelkedett egy gyermek. Mivel Caiera maga sem volt egyszerű halandó, hanem egy ősi faj tagja, amit az Old-Powert, a föld uralmának erejét hordozta. Képes volt elérni, hogy lényegében Sakaar hordja ki a fiút. Ez a badass sötét zöld bőrű óriás egy összeomlott Sakaaron született meg, ahol mindenki a világuk elpusztítójaként jegyezte meg Hulkot. Éééés.. a sorozat ritka unalmas. Valahogy nem működik. Nem tudom megmagyarázni miért, de nem akar összeállni. Skaar nem rossz karakter és a többi új szereplő is érdekes, de az egész csak meh. Én vagyok az egyik legnagyobb Sword and Sorcery képregény mániás, akit csak ismerhetsz, de ez a képregény szimplán nem érdekes. Ha Pak maratont olvasol, akkor annyira nem feltűnő, de önmagában elégé érdektelen. Skaar elhagyta Sakaart és a föld felé indult meg. A cím nem szűnt meg, hanem követve az Incredible Hercules ötletét új főhőssel folytatódott. A cím Son of Hulk lett és egy másik Hulk kölköt követtünk, aki Skaarral ellentétben inkább az anyjára és Bannere ütött egy nagy hatalmú, zseni, aki magával Galactussal nézet szembe. A képregényt Paul Jenkins vett át és bár hamar megszűnt minikben azért is folytatódott. Jenkins bátrabb volt és sokkal merészebb s nagyobb sztorikat írt Hiro Kalának, mint Skaar a testvérének.

WWH Aftersmash: Warbound (mini)
Az egyetlen spin-off vagy tie-in mini, amit Pak maga írt. Ebben a Warboundot, Hulk gladiátor társait követjük, ahogy a földön keresik a helyüket a WWH eseményei után. Nem egy "hű de" sztori, de ha olvastad a Planet Hulkot és megszereted a bandát akkor sokra fogod értékelni.

What if? Planet Hulk
Csak ezt a What if-et említem meg, mert ezt írta Pak. A képregényben két kérdést válaszolnak meg. Mi lett volna ha Caiera éli túl és ő jön a földre bosszút állni. Ez elégé egyszerű. Sőt kicsit unalmas is. A nő mindenkit megöl és uralkodik a Földön. A másik kérdés érdekesebb: Mi lett volna ha Hulk a jó bolygóra érkezik. Az Illuminati csapata eredetileg bannert egy békés magányos bolygóra szánták, ahol senki se bántja és végre egyedül lehet. Ez a történet csodálatos. Nagyon szép és remekül van megírva.

Banner és Skaar korszak (Incredible Hulk 600-605)
http://media.comicvine.com/uploads/3/31566/931994-prv3249_cov_super.jpg
Skaar a földre érkezett és mire megölhette volna az apját Jeph Loeb és Greg Pak megírták az Inc Hulk 600-at, amiben Hulkból minden gamma sugárzást kiirtottak és örökké emberré tették. Nem értem ebben a nagy fordulatot, mert ezt Pak maga már megcsinálta a WWH végén. Szóval Loeb eltörölte, hogy mégse majd megcsinálta újra... Persze mindez lényegtelen volt annak fényében, hogy ezzel két sorozatunk lett. Greg Pak az Inc. Hulkon és Jeph Loeb a sima Hulkon, red Hulkkal. Pak mindig ügyes volt és most is frappánsan oldotta meg a helyzetet. Adott volt egy Skaar aki az apja fejét akarta és egy Banner, aki nem lehetett többé Hulk. Banner tudta, hogy egyszer ismét Hulk lesz és akkor talán nem kegyelmez senkinek. Szóval elkezdte kiképezni a fiát arra, hogy ha eljön az idő, képes legyen teljesíteni a küldetését.

Fall of The Hulks (Fall of The Hulks Alpha, Fall of the Hulks Omega, Inc Hulk 606-608)
http://media.comicvine.com/uploads/0/5344/938441-world_war_hulks.jpg
Ez volt az a pont, ahol Loeb és Pak elkezdtek össze dolgozni. Pak mestere ennek. Lássátok a közös munkit Van Lentével. A képregény igazából csak egy felvezetés volt a World War Hulkshoz. Itt csak a Pak részeket elemzem, de Loeb se írt rosszakat, de az írók mindent megtettek, hogy csak az egyik részt vásárolva is értsd miről is van szó.
Ebben a sztoriban megjelenik az Intelligencia. Egy szuperbűnöző csapat a legnagyobb zsenikből. Ők és a szövetségre jutott hulkok összefognak kezdenek el tervezgetni. A sztori kb tényleg csak ennyi. Az intelligencia lopja el a föld legnagyobb elméit és küldi ki az elhasználható embereit a hulkokra. A képregény inkább azért készült, hogy hype-ot kapjon a WWHs és kicsit bemutassa a hulk mítosz nem kicsit megnőtt stábját. Láthatjuk bannert a célkeresztben és ez az a sztori, ahol nem csak megismerjük a technológiát, amit használ, de sok más nagy elme kiemeli azt, hogy mekkora erő lehetne Banner, ha nem a Hulkra pazarolta volna a tudását. Központban van Skaar, Doc Samson, Red Hulk, A-Bomb és Red She-hulk (lásd Loeb Hulkját). Egy Monster-size című one-shotban megjelent Lyra a mi világunkba kerül és jó ideje először She-hulk is komolyabb szerepet kap. A két sorozat mellett ment egy [b]Red Hulk[/b] és egy [b]Savage She-hulks[/b] című minik, Az utóbbi érdekes, mert Jeff Parker írta, aki később Loebet váltotta a Hulkon.

World War Hulks (Inc Hulk 609-611 és Hulk 22-24)
http://media.comicvine.com/uploads/10/108657/2293449-hulk__24__2010__super.jpg
A felvezetés jó volt. Megmutatta Jeph Loeb újra gondolt Hulk világát és Greg Pak bővítéseit. Ez az event a címe, Loeb rossz híre és a koncepciója miatt elégé nevetség tárgya volt ééés... nem vagyok enne biztos, hogy jogosan. Először is a két főhös el van túlozva. Red Hulk egy taktikai zseni, aki még hulknál is erősebb, Banner olyan okos, hogy bárkit bealáz és úgy csinál magának szuper fegyvereket, mint más kávét, de... ez a lényege a Hulknak. Túlzás. Ilyennek írták mindig is és ettől lesz jó képregény, hogy itt megtörténhet ekkora baromság. Nem mellékesen, ha a főcímet olvasod akkor az írók átkozottul jól felépítették ezt. Annyira, hogy mindig egy héten jelentek meg a részek és és ugyanazt az eseményt mondták el csak a másik szereplő szemén át. Amikor Banner miatt lezuhant egy repülő, a Hulkban red csak látta a becsapódást és elfogadta, hogy a küldetés sikeres volt. Ámulatba ejtően írták meg. Komolyan tanítani kéne.
A hulkok és az Intelligencia összecsapnak és igazi sakk játszmába kezdenek. Minden, ami eddig volt a két sorozatban, most fontos részleté válik. hat rész alatt elszabadul a pokol. A Leader Gamma bombát dob a szuperhősökre, akik Hulkot üldözték egy aim seregig. Hulká válik egy tucatnyi hős miközben a leader kapott egy saját vörös hulk sereget. A robbanás Bannert is vissza változtatja, de sose volt olyan erős, mint most. Kiderül a Red Hulk kiléte és eredete. A képregény a feszültség csúcsa és állatira jól megy végig. Persze a hulká vált hősök nagy média gyűlöletet kaptak és volt pár saját minijük, de mivel sem Loeb sem Pak nem írt ilyesmit így itt nem is foglalkozom velük. A végén a két sorozatban két nagy finálét kapunk. Hulk ellen red Hulk a Hulkban és Hulk meg Skaar végső összecsapása az Incben.

Dark Son (Incredible Hulks 612-617)
http://media.comicvine.com/uploads/3/39876/1373272-hulkv2612_613_cov.jpg
Pak ismét kezébe vette a Hulk címet. újra Hulk volt a főszereplő és megint csak rajta múlt mit is írjon. A cím cserét kapott és Hulks lett, ezzel jelezve, hogy a főszerepben Hulk és a családja volt mostantól. Mit csinált elsőnek? Még egy crossovert! Na jó... nem igazából, de menjünk kicsit vissza ehhez. Emlékeztek még Hiro Kalára? A rosszabbik Hulk kölyökre? Miután Jenkins elbukta az első sorozatot, Scott Reed vissza hozta azt egy kozmikus eventben mininek. Ebben Hiro és a sakaari túlélők a microverzumba mentek. A Hulk képregények egy ismert mini univerzumába, ahol Hulk egyszer szerelembe esett és még feleségül is vett egy nőt. Igen, a sztori hasonlóan vidámul ért végett. Hiro elfoglalta a világot és a Föld felé fordult a figyelme. A sztorit Reed és Pak együtt írták, mint valamilyen crossovert, de működik és nem feltűnő a két író stílusa nem üti egymást- Főleg, mert mindketten az érzelmekre mennek rá.
A Dark Son ott kezdődik, hogy Hiro egy bolygót irányítva (lásd Old-power) megindul a föld felé és Hulk meg családja ellene. A történet varrja el az utolsó el nem varrt Hulk sztorit. Nagyon érzelemmel teli és kemény olvasmány, de érdemes neki esni. A képregény kapott egy tie-in minit, amit Scott Reed írt. A címe Enigma Force és a microverzum hőseiről szól. Semmit se befolyásolnak csak egy történet.

Chaos War (619-621)
http://media.comicvine.com/uploads/3/38780/1552412-incredible_hulks_618_super.jpg
Csömörből vödörbe. Egy ekkora esemény után jött Pak és Van Lente Chaos War című eventje, ami a Hercules sorozatból származott. Az event Hulkot is elérte. Vagyis a Hulkokat.
Sokat nem tudok mondani. A sztori jó és Pak lehetőséget kap, hogy játsszon pár karakterrel, akik előbb haltak meg, minthogy ő a közelükbe került volna.

God Smash (622)
Hulk neki megy Zeusnak. Nem több, mint egy érdekes átnyúlás a Hercules sorozatokba.

Planet Savage (623-625)
http://media.comicvine.com/uploads/0/5344/1685547-inc_hulks_623_super.jpg
A sztori volt a Hulks vége. Pak nagyon jól felépített egy csapat dinamikát és itt megmutatta annak a bukását.
Hulkok ki mennek Savage Landre és ott egy régi ellenséggel találkoznak, de az most az ellenségük. A sztori rövid, egyszerű, de remek. Skaar itt elhagyta a címet és megjelent a Skaar: King of Savage Landben, amit Rob Williams írt.

Red She-hulk sztori (626-629)
A történet erősen visszamegy a humorosabb stílushoz. A komor és durva történetek után, amikben Hulk lelkét meg annyiszor megsebezték most egy kicsit lazább jön, de ne verjen át senkit a dolog, még mindig elégé érzelmi húrokat pengettünk. Red She-Hulk avagy Betty Ross, Banner ex-felesége. A képregény kettejük... vagyis négyük kétes kapcsolatát ábrázolja. Szerelem, düh, gyűlölet, vágy és megvetés. Mindezt a legfurcsább hulk sztori koncepcióban valaha: kém sztoriban!
A duó vagy kvartett két külön cégnek dolgozik és próbál teljesíteni. Persze, közben egymást ütik vagy csókolják. Remek képregény és bár elégé durván felszakítanak sebeket és komoly dolgokon mennek át a Hulkjaink mégis végig van egy könnyed hangulata, amit részben az nyújt, hogy mindkét szereplő hulk formában szarik az egészre.

Heart of the Monster (630-635)
http://cdn.ifanboy.com/wp-content/uploads/2011/07/HULKV2631-634_COV.jpg
Mikor Pak bejelentette, hogy távozik a címtől keseregtem és izgultam. Részben, mert érdekelt hova megy és mert vártam mi lesz az utolsó kalandja. Nem ezt vártam, de ulag újra olvasva megértem a döntést. A cím a Palnet Savage után újra Inc Hulk lett. EZ pedig Pak búcsúja. Hogyan távozik annyi év után? Epikusan természetesen.
Hulk az amire támad amikor azok a zsenik a kívánság kútjának vízét próbálják lenyúlni. A harcban a gép robban és a víz ráesik a szereplőkre. A kívánságuk teljesül és innen kezdve pár vagy 8 éve nem látott feltápolt rossz fiú (és lány) jelenik meg. Igazi oldschool, vagány sztori. Hulk szörnyről szörnyre megy és leveri őket bármi áron. Ha végig nézted a sztorit kicsit sajnálod, hogy ennek az utolsó résznek nincs annyira köze a régiekhez. Ha alkotóként nézed teljesen logikus. Mindent lezárt Pak és mielőtt elment volna még szórakozni akart azokkal a karakterekkel, akiket kihagyott. Ha sose olvastál Hulkot ezt akkor is eltudod olvasni és megtudod érteni. Polcra való :)

Zárásnak Pak az, akit nem szabad címhez engedni. A fickó életveszélyes. A hulk során kb 5 evenetet írt és mindhez kapott miniket. Néha a legegyszerűbb három részesei is szültek spin-offokat. Ez nála afféle állandó megszokás. A herculest addig építették Van Lentével, hogy eventet kaptak és még egy sorozatot Hercnek. A Phoenix Endsongja akkroa siker colt, hogy megírtatott még egy minit Phoenix Warsong címen. Ugyanez volt a Magneto eredetével foglalkozó és amúgy ISTENI!!! Testamenttel, ami után felkérték, hogy Red Skullnak is írjon origint. A fickó 4 részt írt az Astonishing X-menben és, amit ott feléíptett csapat saját címet kaphatott X-treme X-men néven. Pak nagyban játszik. Ő emelte ki a Hulkot és minden sztorija olyan, mint egy hatalmas ütés, aminek hála egyre nagyobb lett a Hulk univerzum. Nélküle mára talán senki se foglalkozna a zöld óriással. Távozása után a sorozat újra indult és Jason Aaron vette át, az ő sorozata nem sokkára megszűnik és Mark Waid indítja újra a sorozatot. Aaron remekül írta és ügyesen indult egy új irányba az egésszel, érdemes ránézni. Skaar Jeff Parker Dark Avengers sorozatában talált magának otthonra. Parker jelenleg is írja a Hulkot, ami októbertől red SHe-hulk címen folytatódik és Bettyt követi az apja helyett, a sorozat nagyon szórakoztató érdemes elolvasni.

Szólj hozzá!

Címkék: képregény comics comic kepregeny képregények Írószemle


A bejegyzés trackback címe:

https://zspider.blog.hu/api/trackback/id/tr714793671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása