HTML

Zspider alkotói blog

Friss topikok

  • Joleia: Kedves Zspider! Aranyos sztori, én hiszek ezekben a dolgokban és én rengeteg történetet tudnék me... (2017.10.02. 16:09) Horror Hava 2017: A macskák látják a szellemeket
  • doggfather: olvasd át még egyszer, mert tele van elgépeléssel! (2014.01.12. 08:44) Az Év 13 Legjobb Képregénye
  • The Comic Cat: Ilyenkor úúúgy örülnék, ha tudnám, hogy szívtál valamit előtte :D Egyébként, valahol igazat kell ... (2013.07.31. 11:18) GI Joe – Real american Trauma
  • Zspider: Tíz éve írok novellákat. Korábban írtam életem első képregény forgatókönyvét és van jó pár teli ra... (2013.03.25. 03:55) 10 éve írok
  • dobos4tamas: El kell majd mondanod, hogy mennek ezek a dolgok! Ahogy leírod, hogy szinopszist vár egy rajzoló t... (2012.04.12. 19:46) 2012: 2 képregény, 3 hónap alatt

2013.12.29. 13:56 Zspider

Az Év 13 Legjobb Képregénye

Miért 13? Mert miért ne. Utálok kritikákat írni képregényekről, mert tudom, mekkora munka van bennük, még a legrosszabbat is jó szívvel és kemény melóval csinálták. Ám imádok dicsérni. Szóval kihívásnak összeírtam magamnak csak 13-at a legjobbakból. Pokolian nehéz volt és még engem is meglepett miket hagytam ki, de íme:

 

Transformers More Than Meets The Eye/Transformers Robots In Diguise (IDW)

Ó, igen. Megvallom az egész listát teli tudnám rakni csak IDW kiadótól képregényekkel, de ez a két sorozat sokkolt engem. Nem vagyok nagy TF rajongó, szeretem egy sorozatot, de nem rajongók a filmekért, a rajzfilmekért… semmiért. Pontosan ezért nem akartam elhinni mennyire beleszerettem ezekbe a címekbe. A sorozatok onnan indulnak, hogy az Autobotok győztek és visszanyerik Cybertront a bolygót. MTMTE egy frenetikusan vicces képregény, ahol egy csapatnyi nagyon össze nem illő robot kerül egy hajóra, amik egy legendát keresnek az űrben. Ez a képregény dráma, humoros és egyszerűen csodálatos.  A megszokott klisé Transformerek helyett itt mindenkinek remekül felépített személyisége van és kapcsolata a másikkal. RID pedig a bolygón maradt Autobotok drámáját írja lesz, ahogy visszatérnek a pacifista robotok, akik őket mészárosoknak látják, és nem segít a dolgon, hogy az álcákat egy börtönben tartják. A sorozat titka az, hogy amikor azt hiszed, tudod, ki-mit tervez és játszik valami teljesen váratlan történik. A két címet azért egybe vontam, mert így maradt hely másoknak is.

 

Avengers/New Avengers/Infinity (Marvel)

Ismételten egy összevonás. Nem mind lesz az. Jonathan Hickman író vette át a Bosszúállók (filmeseknek) vagy Bosszú Angyalai (képregényeseknek) címeket. A koncepciója egyszerű, de nagyszerű. Legyen nagyobb. A kihívások bolygó méretűek, idegen inváziók, alternatív világok ráomlanak a miénkre, új furcsa életek születnek meg, stb.

Az Avengers létszáma felszökik 24 főre és azt hinnéd ez túlzás, de mind nagyon jól jönnek ezekben a pokoli időkben. A sorozat érzése globális, tényleg nem csak new yorkról van szó, hanem a világról és az író behoz rengeteg érdekes koncepciót más sorozatokból és más világokból. A sorozat havonta kétszer jelenik meg.

A New Avengersben a Föld legokosabb és legbefolyásosabb személyei összegyűlnek, hogy titokban megvédjék a Föld jövőjét. A sorozat érzése végig félelmetes. A leghatalmasabb emberek megpróbálják elérni, hogy esélyünk legyen a túlélésre. Ez a képregény párhuzamosan megy az Avengersel a történeteit befolyásolják azok.

Infinity pedig egy event. A nem képregény olvasók az event egy hatalmas esemény, ami több sorozaton át megy végig sokszor drasztikusan változtatva a világon. AZ avengers kimegy az űrbe segíteni a fajoknak egy legyőzhetetlen faj ellen ameddig a Föld védtelenségét kihasználja egy régi ellenség, akit csak a New Avengers gyűrhet le. Ez a hatrészes mini elégé beleolvad a két címben, de nagyon okosan tanul a klisékből. Személyes kedvencem, amikor az idegenek birodalmak azért követik az embereket, mert azok már jó párszor legyőzték őket létszám hátrányuk és technológiai elmaradásuk ellenére. Bizony, végre egy sorozat ahol nem nézik hülyének az emberiséget.

 

Thor God of Thunder (Marvel)

Amikor a marvel kiadó tavaly bejelentette, hogy minden sorozat új alkotókat kap imádkoztam, hogy Jason Aaron megkapja a Thort és így lett. Ez a sorozat zseniális. A cím a halhatatlan badass-t követi: Thort, aki Isteneket ölő gyilkost keres, de a vadászata során kiderül, hogy találkozott vele még ifjan mielőtt méltó lett mjolnir felemelésére és az is, hogy a világ végén az öreg Thor még mindig küzdeni fog vele. A rajzok gyönyörűek és az írás hibátlan. Thor kemény, durva harcos és közben mégis egy nagyszívű mamlasz. Ajánlom bárkinek.

 

Scarlet Spider (Marvel)

Ameddig az olvasó közösség hálálkodik a Superior Spider-manért, ahol megtudjuk, mit csinálna egy szuperhős bőrében egy bűnöző addig én ezt a címet imádom. Pókember gonosz klónja újabb esélyt kapott az életre és ott ragadt Houstonban. Egy pókember jelmezzel nézi a várost és rágódik, mit tegyen, de idővel kénytelen a jót csinálni. Chris Yost (a sorozat írója) le se tagadhatná, hogy a pókember rajzfilmeken szokott dolgozni. Egyszerűen hiteles a hangja Skarlátnak és a tettei teljesen őszinték. Ez a pókember kemény, durva és még tanulja a finomkodást, a városában dög meleg van, ha kell pisztolyt emel a túlerő ellen, összetetoválja magát, elveszi a maffiózók pénzét, hogy egy hitel elnöki lakosztályában lakhasson. Nincsen titkos identitása, nem jár melózni, hanem üldözi a rosszfiúkat és barátokat szerez még akkor is, ha nem akar.

 

Fantastic Four/FF (Marvel)

A fantasztikus négyes elmegy „nyaralni”. Mindez egy hazugság. Reed Richards rájött, hogy a sugárzás, ami az erejüket adta megöli őket és mivel ebben az időben és világon nem talált gyógyszert így a kirándulás alatt téren és időn át nyomoz valami megoldásért. Közben a Földön ott hagynak pár régi jó barátot, hogy figyeljenek az iskolára és a világra. Ők az, FF. A két cím máshol másokkal játszódik, de pontokon találkoznak, és a sztorik összeérnek. Az F4 néha picit gyengébb, de a vége felé erősebb lesz. Ellenben az FF egyszerűen isteni. Mivel mindkettőt egy író kezeli a címek remekül működnek együtt. Az F4 egy tudományos sci-fi és családi kaland, ahol mindenfelé járnak. Közben az FF egy humorral teleszórt akció képregény. Nyersen fogalmazva ilyen az igazi szuperhős képregény. Néha a sorozat annyira tisztában van ezzel, hogy még kommentálja is a képregényes kliséket és tényeket. Ha ezt elolvasod és tetszik, akkor üdvözöllek a képregényesek között.

 

East of West (Image)

Egy őrült sci-fi western egy sötét jövőben ahol a négy lovas visszatér. Az első pár rész nagyon zavaros, de ha túlteszed, magadat rajta akkor imádni fogod. Ez a sorozat Jonathan Hickman agymenésének a csúcsa. Minden van benne kelettől nyugatig. Egy csodálatos eposz, amit csak imádni lehet.

 

Invincible (Image)

Nem tudok olyan évet írni, amikor ez a sorozat ne kerülne a topba. Ryan Ottley rajzolja és a Walking Dead miatt most körbe rajongott Robert Kirkman írja. Túl van száz részen és ez az ő Pókember sorozata. Egy tini fiú megkapja a képességeit. A sorozat kicsiben kezd, de mindig csak növekszik. Invincible lassan felnő és komoly problémákkal kerül szembe. Már túl vagyunk száz részen és még a mellékszereplők is kaptak kemény és magával ragadó sztorikat. Erősen ajánlom.

 

Whispers (Image)

A Luna fivérek a képregény alkotás nagymesterei. Olyanokat írnak, amire mindenki gondol és még se láttad még sehol. Joshua Luna 6 részes minije nagyrészt 2012-ben jelent meg, de a vége már ez évben. A sztori elégé egyszerű: egy mindentől irtózó mániákus álmában kiemelkedik a testéből és szellemként képes járni a világot. Ezt felfedezve végre bátran járja a várost, de felfedez pár sötét dolgot. Az egészsorozat olyan, mint egy valódi álom.

 

Earth 2 (DC)

A DC univerzum első szuperhősei a jelenkorban születnek meg. Két remek írótól kapjuk a sorozatot és csodálatos rajzolóktól. A sztoriban Superman, Batman és Wonder Woman feláldozzák magukat a világukért. Ugrunk öt évet amikor újra előkerülnek szuperlények. Egy világban, ami sebzett és fél. Az alkotók zseniálisan modernizálnak régi alakokat. Akkor is élvezetes, ha soha életedben nem fogtál meg ilyen könyvet. Mivel a sorozat egy egész világról szó így nem kell más címet olvasni mellette, ami még egy plusz.

 

Swamp Thing (DC)

Mikor a 19. számmal új írót kapott a sorozat nagyon kíváncsi lette. Ez az író Charles Soule teljesen felborította a rendet. A sorozata végre olyan lett, amit én vártam. Swamp Thing, a Zöld őrzője, minden nővény ura és védelmezője. A cím remek és tényleg semmit nem akarok lelőni, mert csak ez a kevés leírás elég ahhoz, hogy élvezhesd a sorozatot.

 

Colder (Dark Horse)

Gondolkoztam rajta, hogy Hellboy vagy Criminal Macabre kerüljön be a listára, de eza mini egyszerűen kiakasztott. Colder egy elmébe mászó horror. A szó minden értelmében megkérdőjelezi a józan észt. Félelmetes és izgalmas.

 

Grindhouse – Doors open at Midnight (Dark Horse)

Igen… ez a nyolc részes sorozat még nem ért végett. De az első sztori lement! Az is valami nem? Mindegy. Ez egy, mint íme is mutatja egy horror sorozat ismételten a Dark Horse-tól, mint a Colder is. Ez viszont a perverzebb, merészebb, akció orientált sorozat. A képreégny igazi grindhouse, teli meztelenséggel, szexszel, vérrel és akcióval. Ha szereted, az ilyesmit ezt imádni fogod. Ó igen, az írója egy nő szóval hagyjuk a szexista téveszméket.

Darkjazz (Random)

Hogyan is lehetne méltóbban befejezni, mint Matuszka Máté Darkjazz-ével? Ez a sötét noir horror, a 30-as évek minden elemét felmarkolja. Ponyva krimi Lovecrafti rémségekkel. Mikor régebben először olvastam a forgatót azt mondtam Máténak, hogy ez a legjobb magyar képregény, amit valaha olvastam. Még mindig tartom magamat ehhez. Arrawn rajzai egyszerűen félelmetesek és mindenben tökéletesen követik Máté kifordult koncepcióját. Az egyetlen a listán, ami egy részes sztori és online olvasható ingyen:

http://random-magazin.blog.hu/2013/06/06/darkjazz

 

Hát ez… kemény volt. Nagyon meglepődtem milyen általam imádott sorozatokat hagytam ki és picit sajnálom is, de ha minden kedvencemet ide írom, sose végzünk. Remélem tetszettek a címek és kedvet kaptatok hozzájuk.

1 komment

Címkék: random képregény kepregeny képregények


A bejegyzés trackback címe:

https://zspider.blog.hu/api/trackback/id/tr485716002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.12. 08:44:37

olvasd át még egyszer, mert tele van elgépeléssel!
süti beállítások módosítása